Psychotherapiepraktijk Carreira Y Lopez

Werkwijze

Hieronder wordt het verloop beschreven van een behandeling in de specialistische GGZ. 

Voor het eerste contact

De zorgverzekeraars eisen een verwijzing. In de meeste gevallen komt die van de huisarts, maar een bedrijfsarts of specialist mag ook verwijzen. Als u bij mij in therapie wilt, maar nog geen verwijzing heeft moet u dit dus eerst met uw huisarts bespreken.

In het geval u in het bezit bent van een verwijzing kunt u zich telefonisch bij mij aanmelden. In het geval u mij belt en ik niet direct bereikbaar ben, kunt u uw naam en telefoonnummer achterlaten op de voicemail, waarna ik u zo spoedig mogelijk terug zal bellen. 

In alle gevallen zal ik eerst telefonisch met u een en ander bespreken. In dat telefoongesprek zal ik kort ingaan op de reden voor de verwijzing en wat uw klachten zijn. In het geval direct duidelijk is dat ik u niet kan helpen, verwijs ik u door naar een andere hulpverlener of terug naar de hulpverlener die u heeft verwezen (meestal uw huisarts).

Als blijkt dat ik u waarschijnlijk of mogelijk wel kan helpen begint de volgende fase: de intakefase. Alvorens ik hiervoor een afspraak met u inplan, dien ik te beschikken over een juiste verwijzing alsmede een door u ingevulde en ondertekende behandelovereenkomst. Door ondertekening van de behandelovereenkomst verklaart u zich akkoord met de voorwaarden die gelden voor mijn behandeling.

De behandelovereenkomst en de voorwaarden treft u hier aan.

LET OP: er wordt een ZPM traject geopend op het moment dat er een eerste afspraak met u wordt gemaakt voor een intake. Dat betekent dat vanaf dat moment er financiële gevolgen zijn! In vrijwel alle gevallen zult u de behandeling niet zelf hoeven te betalen maar doet uw zorgverzekeraar dit, maar kan dit wel gevolgen hebben voor het eigen risico dat u heeft: voor wat betreft verwijzing en behandeling door een psychotherapeut is de invloed op het eigen risico gelijk aan die van een verwijzing, onderzoek en/of behandeling naar of door een medisch specialist in een ziekenhuis.

Het is voor alle duidelijkheid dus niet zo dat een eerste gesprek vrijblijvend is! Ook al besluit u na of tijdens de intakefase dat u toch niet in behandeling wilt - of in het geval het duidelijk wordt dat ík u niet kan helpen en u alsnog doorverwijs - er zal toch een factuur aan uw verzekeraar worden verzonden voor de tijd die ik aan u heb besteed.

Intakefase.

In deze fase inventariseer ik met u de klachten die u heeft. Verder zal ik u enkele vragenlijsten in laten vullen. Dit zijn testen die soms de ernst van uw klachten zo objectief mogelijk proberen te meten en soms meer informatie geven over de aard van uw eventuele probleem.

Deze fase beslaat minimaal 1 sessie, maar vrijwel altijd meerdere. De fase duurt minimaal 2 weken tot maximaal circa 3 maanden.

In deze fase zijn er in beginsel wekelijks intake sessies op mijn praktijk. Dit kan worden aangevuld door telefonische contacten, waarbij ik aanvullende vragen kan stellen of bijvoorbeeld een test (vragenlijst) met u afneem.

Nadat de intakefase is afgesloten, kan ik beoordelen of ik u verder kan helpen. Als dat zo is begint de behandelingsfase (zie hieronder).

Het is echter ook mogelijk dat mijn conclusie is dat ik toch niet de aangewezen hulpverlener ben, dat ambulante behandeling niet wenselijk, verstandig of haalbaar is of dat er een andere reden is waarom ik u niet kan helpen. In dat geval zal ik u terugverwijzen naar uw huisarts of doorverwijzen naar een andere hulpverlener of instelling. 

Ik wijs u er nadrukkelijk op dat als ik met u een intake start het niet automatisch betekent dat ik u daarna ook daadwerkelijk ga behandelen!


Behandelingsfase

Nadat ik mijn conclusies van de intake met u heb besproken en ik u verder ga behandelen,  maak ik met u concrete afspraken over de behandeling. Onder andere welke behandeling, hoe frequent, de te verwachten duur van de behandeling, de frequentie van de tussentijdse evaluatie en wat het doel is. Dit is het „behandelplan”, waarin de zogenaamde „rationale” van de behandeling wordt afgesproken. In de meeste gevallen stel ik dit op schrift en dient u het voor akkoord te ondertekenen, soms volstaat het echter om die mondeling te doen, in dat geval maak ik hierover een aantekening in uw dossier.  Het behandelplan maakt integraal deel uit van de behandelovereenkomst. 

Vervolgens begint de behandelingsfase. Bij individuele psychotherapie heeft u alleen met mij therapiesessies. Deze duren meestal tussen de 45 tot 90 minuten, maar korter of langer is ook mogelijk. Naast sessie bij mij in de praktijk, kan het ook zijn dat een sessie via (beveiligd) beeldbellen (dus ongeveer zoals Zoom of Face-time) verloopt of telefonisch. In de beginperiode zijn deze vrijwel altijd wekelijks maar verder in de behandeling vermindert de frequentie meestal. De doorlooptijd is afhankelijk van veel factoren en het is dan ook bij de aanvang meestal niet goed in te schatten hoe lang therapie noodzakelijk en/of gewenst is. U moet er echter rekening mee houden dat een traject zelden korter zal duren dan 6 maanden, regelmatig een jaar of langer.  In het geval van groepstherapie is er 1 x per week een therapiesessie (met uitzondering van de meeste schoolvakanties) en is de doorlooptijd gemiddeld tussen de 1 en 3 jaar.

Tijdens de behandeling kijk ik vaak met u terug op het behandelplan om te evalueren hoe het verloopt en of het plan eventueel bijgesteld moet worden. Verder zal ik regelmatig - tot eens per 3 maanden - een test bij u afnemen. Het evalueren van de behandeling doe ik ook regelmatig door dit met een collega te bespreken. Dat doe ik dan anoniem - dus mijn collega weet niet om wie het gaat - of ik bespreek uw behandeling tijdens de zogenaamde intervisie-bijeenkomsten die ik maandelijks met een groep collega’s heb. Ook dat gebeurt ook altijd anoniem. Meestal deel ik u mee dat ik dit gedaan heb, daarnaast kunt u het ook op de factuur zien als ik dit gedaan heb. 

Voor de goede orde: ik heb als therapeut géén toestemming van u nodig om uw behandeling anoniem met collega’s te bespreken. De kwaliteitsstandaarden waar ik aan moet voldoen schrijven juist voor dat ik regelmatig cliënten bespreek met collega’s, reden waarom dit is toegestaan. In de behandelovereenkomst die u met mij sluit voor de start van de behandeling is dit ook aangegeven.  

Tot slot evalueer ik uw tevredenheid over de behandeling in de breedste zin van het woord. Dit doe ik in feite doorlopend:  ik vraag de cliënt altijd hoe die de vorige behandelsessie heeft ervaren. Dit doe ik dus mondeling. Daarnaast maak ik ook gebruik van een digitale vragenlijst (de zogenaamde CQ index).  Dat doe ik in ieder geval altijd na afsluiting van uw behandeling, maar ook tussentijds - ik streef naar tenminste één keer per jaar. De uitkomsten van de evaluaties gebruik ik om mijn behandelingen te verbeteren.

Einde behandeling en afsluiting 

Uitgangspunt is dat de behandeling pas gestopt wordt na overleg en met wederzijdse instemming. De reden om de behandeling te stoppen kunnen behoorlijk uiteenlopen, maar zal idealiter gebeuren als uw klachten zijn verdwenen of (sterk) verminderd. Er zijn daarnaast ook andere redenen om de behandeling te stoppen, bijvoorbeeld als het voor u heel moeilijk wordt om de behandeling met uw werk te combineren. Het kan echter ook zijn dat - ondanks dat uw klachten nog (deels) aanwezig zijn, ik geen mogelijkheden meer zie voor verdere verbetering. Daarbij kan ik u eventueel doorverwijzen naar een andere therapeut of instantie voor verdere behandeling. Wat de reden ook is, het streven is om dit in overleg te doen en daarnaast enkele zaken te regelen. Zo zal ik een afsluitbrief opstellen voor uw huisarts, waarin ik beknopt inga op uw behandeling, de resultaten en eventueel de reden voor het stoppen van de behandeling. Deze brief maak ik echter enkel indien u daarmee instemt en indien u dit doet zal ik in beginsel de brief aan uzelf zal overhandigen met het verzoek om die zelf aan uw huisarts te overhandigen. Mocht de behandeling elders voortzetten zal ik tevens uw nieuwe behandelaar verslag uitbrengen over uw behandeling - uiteraard alleen weer met uw instemming. Daarnaast zal ik met u een eindevaluatie doen - meestal schriftelijk - waarin we ingaan op de reden van uw aanmelding, de behandeling en de mate van klachten die u op dat moment heeft. Tot slot zal ik met u eventuele afspraken maken over de nazorg. Bijvoorbeeld dat wij afspreken dat u na enkele maanden desgewenst nog een afspraak kunt maken, waarin we bespreken hoe het na de therapie met u is gegaan. 



Cliënte 35-40 jaar:

„Ik had al eerder therapie gehad voordat ik hier begon. Ook nu begon ik met individuele therapie, maar al snel ben ik overgestapt naar een groep. Daar heb ik ruim 2 jaar in gezeten. In het begin vond ik het heel moeilijk en vroeg mij vaak af waar ik in terecht was gekomen. De eerste maanden heb ik eigenlijk alleen maar geluisterd en nauwelijks zelf wat gezegd. Pas later werd mij duidelijk dat dit vooral kwam door mijn weerstanden. Ik ben er nu uit en kan zeggen dat de groep een van de  moeilijkste dingen was wat ik ooit heb gedaan, maar ook dat het het beste is wat ik in mijn leven heb ondernomen en heb meegemaakt. Ik ben echt veranderd. Voor ik met de groep begon liep ik iedere keer vast in mijn werk en in relaties. Ik begon telkens met goede moed, maar steeds liep ik vast en werd daar steeds hopelozer van. Ik weet nu beter wat mijn grenzen zijn en waar ik wel en waar ik beter niet aan kan beginnen. Vooral door de confrontaties in de groep (en met mijzelf) werd mij langzaam duidelijk hoe ik mijzelf steeds in zo’n moeilijke positie bracht en waar dat vandaan kwam. Ik noem het confrontaties, maar eigenlijk was het gewoon eerlijkheid: de groepsleden reageerden op wat ik zei en deed. Ik zal nooit vergeten dat toen ik eens zei dat ik niet boos was, de groepsleden langzaam begonnen te lachen. Eerst glimlachen en toen steeds harder (en het was geen uitlachen): ik was blijkbaar overduidelijk wel boos, maar had het zelf niet eens in de gaten.

Dat was trouwens ook heel apart: soms kon het er heftig aan toegaan en er is heel wat afgehuild, maar soms werd er ook echt gelachen. Nu ik dit opschrijf en er weer aan terugdenk besef ik hoe bijzonder het eigenlijk was: een plek waar je zo eerlijk kunt zijn. 

Ik mis het soms gewoon."